Vlažnost vazduha

Jedan od procesa u kruženju vode, u kome ona prelazi iz tecnog i cvrstog u gasovito stanje je isparavanje.
Vodena para, koja u toku procesa isparavanja dospe u atmosferu, širi se i prenosi vazdušnim strujanjima na sve strane.
V oda isparava na svim temperaturama, bilo da se nalazi u tecnom ili cvrstom stanju, samo je intenzitet tog procesa razlicit i zavisi od više cinilaca.
Isparavanje zavisi od temperature vode koja isparava, temperature vazduha, brzine vetra i vlažnosti vazduha.
Vlažnost vazduha je jedan od znacajnijih meteoroloških elemenata, jer vodena para ucestvuje, direktno ili indirektno u skoro svim atmosferskim procesima i mnogim meteorološkim pojavama. Određuje se na više nacina.
Vazduh je smesa gasova i gasovitih jedinjnja i svaki od njih ima svoj pojedinacni (parcijalni) pritisak i svi oni zajedno cine atmosferski pritisak. Kako je i vodena para sastojak vazduha, ona ima svoj parcijalni pritisak koji se naziva parni napon ili napon vodene pare (e). Ova velicina zavisi od kolicine vodene pareu vazduhu i veća je što je ona veća.
Vazduh na svakoj temperaturi može da primi tacno određenu kolicinu vodene pare kojom će biti zasićen. Svakoj temperaturi vazduha odgovara jedna određena maksimalna vrednost parnog napona, koja se naziva maksimalni pritisak vodene pare (E).
Kada vrednost stvarnog napona dostigne vrednost maksimalnog parnog napona (e=E), vazduh je zasićen vodenm parom. Vrednost maksimalnog parnog napona najviše zavisi od temperature vazduha, sa cijim porastom i ona raste.
za određivanje stepena zasićenosti vazduha vodenom parom koristi se velicina koja naziva relativna vlažnost vazduha( U ) i izražava se u procentima (%).
U = 100% e/E

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s